Spletna statistika

Splet je lahko enostaven.

Share to Facebook Share to Twitter Share to Google Plus

Spletne analize merijo in poročajo o prometu na spletnih straneh in spletnem vedenju obiskovalcev. S poznavanjem odzivanja obiskovalcev na različne spletne dražljaje lahko spletno mesto prilagodimo njihovi uporabi, končni rezultat pa so boljša uporabniška izkušnja in uporabne informacije za lastnika spletnega mesta.

Z rednimi poročili o učinkovitosti in delovanju spletnega mesta se končajo vsa blodnjava domnevanja o uporabnikovih željah, saj lahko dejansko opazujemo, kako uporabniki uporabljajo naše spletne strani. Če smo za svoje spletno mesto zastavili merljive prodajne, marketinške in komunikacijske cilje, lahko spremljamo njihovo uresničevanje, delno pa tudi merimo odziv na svoje druge tržnokomunikacijske dejavnosti. Vsaj osnovne analize obiskovalcev so zato nujni del kakovostnega upravljanja spletnega mesta, ki želi ugoditi obiskovalcem in lastnikom prinesti merljive rezultate. Če smo si zastavili merljive cilje, jih lahko merimo in dosegamo. Vsaka meritev nam pove, kaj delamo narobe in kaj prav in z vsako meritvijo smo bliže idealnemu.

KAJ SPLOH MERITI?

Večino lastnikov spletnih mest na začetku spoznavanja analiz zanimajo osnovne statistike, kot so število obiskov, število različnih uporabnikov, število rednih obiskovalcev, čas obiska, katere vsebine so najbolj obiskane ipd. Pri teh podatkih gre zgolj za posnetek stanja, brez vsebinske analize vzrokov teh obiskov. Tovrstne splošne informacije nam pomagajo razumeti celostno sliko, kot so trendi naraščanja obiskovalcev in splošne informacije o tem, kaj jih zanima.

Z zmogljivejšimi analitičnimi orodji in naprednejšim razumevanjem spletno-marketinških problemov pa lahko poleg osnovnih statistik izvajamo tudi naprednejše analize, s katerimi lahko med drugim:

  • ločimo vedenje kakovostnih obiskovalcev od neaktivnih in tistih, ki so prišli pomotoma,
  • ugotavljamo učinkovitost posameznih delov spletnih strani,
  • testiramo učinkovitost posameznih hkrati delujočih različic spletnega mesta ali novičarskega biltena.

PROBLEMI S PRIMERNOSTJO PODATKOV

Podatki, ki jih pridobimo, po navadi niso popolnoma primerni, kar moramo pri analizi upoštevati. Vendar kaj sploh pomenijo pridobljeni podatki, grafi in razpredelnice? Pri opravljenih raziskavah, so opazili, da okoli 90% uporabnikov ne ve kaj podatki pomenijo oziroma kako si jih tolmačiti. Pogosto se podjetja osredotočijo na nakup najboljšega orodja, nato pa se proces ustavi. Večina lastnikov spletnih strani številke o uspešnosti le opazuje – se zadovoljno nasmehne, ko je obisk visok, in godrnja, ko obiskovalcev ni. A to nikakor ni dovolj. Dokler orodja ne uporabljate za iskanje napak in odkrivanje novih priložnosti spletnega nastopa, je vsakršna naložba v analize le strošek.

REŠITVE

Pripravili smo paket rešitev za analizo spletne statistike. Paket vsebuje:

  • vodenje statistike – statistiko vodimo z različnimi orodji, katera spremljajo več kot 50 različnih parametrov, od vedenja uporabnikov do delovanja spletne strani
  • arhiviranje statistike – statistični podatki se arhivirajo na naših strežnikih, kot tudi varnostne kopije
  • analiza statistike – analiza obiskanosti je temelj poglobljenega pregleda vedenja uporabnikov, na podlagi katerega lahko naročniku pomagamo segmentirati različne javnosti in prepoznati njihove značilnosti ter preference.
  • priprava poročila analize statistike – za naročnika periodično pripravimo poročila statistike v enostavni obliki z opisom in razlago posameznih elementov svetovanje na podlagi analiz statistike in trendov – glede na statistiko naročniku predlagamo naslednje strateške korake in možne rešitve

Cena paketa je 20€/mesec.

 

Oglejte si ostale pakete in cenik storitev.

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS

Joomla! Konzola razhroščevanja

Seja

Podatki o profilu

Uporaba pomnilnika

Baza podatkov poizvedbe