Značilno je, da ko se preselite na nov strežnik, vaše stare e-pošte ne bo na voljo, razen če jo ročno preselite. Ta članek predstavlja preprost način prenosa e-pošte iz enega strežnika na drugega, s pomočjo ujemanje e-poštnih računov IMAP v vaši najljubši lokalni e-programski opremi. Uporaba IMAP izogiba oblikovanje in dovoljenj, težave, ki so lahko posledica premika neobdelane poštne datoteke.

Zahteve

  1. Oba strežnika morata podpirati IMAP e-poštni protokol. Vse XHorizont.com pakete lahko povežete z uporabo protokola IMAP.
  2. Geslo za e-poštni račun, ki ga poskušate preseliti.
  3. IMAP-sposoben lokalni odjemalec e-pošte. Večina odjemalcev elektronske pošte, kot so Outlook, Apple Mail in Thunderbird imajo podporo IMAP poštnih računov.

Navodila

  1. Ustvari enak e-poštni račun na novem strežniku, kot je na starem strežniku. Uporabite enako črkovanje in velike začetnice.
  2. Dodaste novemu email računu enako geslo, ki ste ga uporabili na starem strežniku. Lahko spremenite geslo, ko je proces migracije končan, po želji.
  3. V vašem e-poštnem odjemalecu dodajte dva nova e-poštna računa.
  4. Oba nastavite na isti e-poštni naslov.
  5. Oba nastavite na isto geslo.
  6. Oba nastavite na tako, da uporabite povezavo z uporabo protokola IMAP.
  7. Dohodni strežnik (ali IMAP strežnik) bo drugačen za vsak račun.  Uporabite IP-naslov za svoj novi strežnik in naziv domene ali IP-naslov za svoj stari strežnik, če je le mogoče. To bo preprečilo morebitne spore DNS.

Ko sta oba računa nameščena, odprite nabiralnik za račun, kateri se poveže na vaš stari strežnik. Povlecite in spustite sporočila iz tega Prejeto, v poštni predal na novem strežniku.

To je to! Če imate veliko e-pošte bo trajalo nekaj minut. Vaša pošta se bo prenesla na vaš novi strežnik. Po prenosu lahko odstranite račun z starim strežnikom v kolikor uporabljate odjemalec elektronske pošte, kot so Outlook, Apple Mail in Thunderbird.

Kaj pomenijo kratice SMTP, POP3 in IMAP?

SMTP je kratica za "Simple Mail Transfer Protocol" oz. "preprost protokol za prenašanje pošte".

POP3 je kratica za "Post Office Protocol version 3" oziroma "poštni protokol, verzija 3".

IMAP pa je kratica za "Internet Mail Access Protocol" oziroma "internetni protokol za dostop do pošte".

Protokol SMTP se uporablja za pošiljanje e-pošte, protokola POP3 in IMAP pa za prebiranje e-pošte. Razlika med POP3 in IMAP je v tem, da pri POP3 računalnik vsakokrat pobere vso pošto s strežnika in jo prikaže šele, ko je vsa pošta že na računalniku, pri protokolu IMAP pa ostane pošta ves čas na strežniku, vsebina posameznega sporočila pa se prenese šele takrat, ko kliknete na naslov poštnega sporočila. Tako lahko npr. zelo dolga sporočila, ki jih sploh ne želite prebrati, takoj pobrišete, ne da bi čakali, da se prenesejo na vaš računalnik. Dodatna prednost protokola IMAP je še ta, da se vsa prejeta sporočila nahajajo na strežniku, do katerega lahko dostopate tudi iz drugega računalnika.